نتایج بدست آمده از آزمون خاك، آب، برگ و کود در باغی از روستای دیزج دول
گزارش کارشناسی:
خاک فوق از لحاظ میزان شوری کاملا مناسب، pH خاک نسبتا قلیایی، درصد مواد خنثی شونده یا آهک خاک نسبتا بالا و با افزایش عمق پروفیل خاک نیز افزایش می یابد، بافت خاک نسبتا سنگین و در لایه های پایین تر کاملا سنگین می باشد. درصد ماده آلی خاک در لایه ۳۰-۰مناسب و در لایه های ۶۰-۳۰متوسط و در لایه ۹۰-۶۰ پایین می باشد. میزان فسفر قابل جذب خاک در لایه ۳۰-۰ سانتی متری خاک مناسب و در لایه ۶۰-۳۰ سانتی متری پایین می باشد. میزان پتاسیم قابل جذب خاک در هر دو لایه متوسط می باشد. بدين منظور توصيه مصرف كود براساس نتايج بدست آمده از روي بررسي هاي اوليه و نتايج آزمون خاك باغ مدنظر به شكل زير ارائه مي شود:
مديريت عمومي:
تغيير سيستم آبياري از غرقابي به طشتكي يا نشتي
مدیریت احداث نهال :
یكی از مراحل بسیار مهم و ضروری برای احداث یك باغ جدید و اجرای عملیات باغداری در آن، ایجاد بستر مناسب برای نهال های جوان و بهبود شرایط تغذیه ای در سالهای اول احداث است. بدین منظور توصیه مصرف كود در هنگام كاشت نهال ها بر اساس نتایج بدست آمده از آزمون خاك باغ مورد نظر به شكل زیر ارائه می گردد:
توصیه های كودی به ازای هر درخت:
● جهت احداث
مقدار مصرف به ازای هر درخت
۱٫ سولفات پتاسیم ۵۰ گرم
۲٫ فسفاته بارور۲ ۵ گرم
۳٫ اگری هیومیک ۲ لیتر در ۱۰۰ لیتر آب هنگام غرس نهال با آغشته کردن ریشه نهال به کود
۴٫گوگردپودري + بيوسولفور:۲۵۰ گرم
۵٫كودحيواني كاملاپوسيده: ۲ کیلوگرم
۶٫ سوپرفسفات تریپل ۲۵ گرم
روش احداث:
در هنگام احداث باغ و برای کاشت نهالها حفره ای به اندازه ۴ تا ۱۰ برابر قطر محوطه ریشه نهال ایجاد نموده و سپس خاک رویی تا عمق ۳۰ سانتي متري را در يك نقطه و خاك زيرين را در نقطه اي ديگر بريزيد و سپس تمامی کودهای شیمیایی و آلی مورد نیاز را بر اساس آزمون خاک در ته چاله می ریزیم و سپس نهال را در قسمت وسط گودال قرار داده بطوریکه ریشه ها در تماس مستقیم با کود نباشد سپس گودال را ابتدا با خاک رویی (۳۰ سانتی متر بر سطح خاک) پر نموده سپس خاک زیرین را روی آن اضافه کرده و چاله را پر کرده و در این حالت گسترش ریشه ها بیشتر بصورت افقی خواهد بود، در حالت دوم حفره ای به قطر دو برابر قطر محوطه ریشه نهال و با عمق ۶۰ تا ۷۰ سانتی متری حفر کرده و کودهای شیمیایی و آلی لازم را با هم مخلوط کرده و در ته حفره قرار می دهیم و سپس به ضخامت ۱۵ تا ۲۰ سانتی متر روی آن از خاک مناسب سطحی (۳۰ سانتی متری) ریخته و ریشه نهال را روی آن قرار می دهیم و حفره را پر می کنیم. این روش دارای مزیتی نسبت به روش اول است و آن اینکه باعث رشد عمودی ریشه ها شده و استقرار نهال را بهتر و زودتر مهیا می کند. پس از غرس نهال و محکم کردن خاک چاله بلافاصله نسبت به آبياري اقدام نماييد.
تذكر مهم :
توجه فرمایید که در هنگام کاشت نهال های جوان و احداث یک باغ جدید با توجه به توصیه کود دامی معمولا نیازی به ازت نخواهد بود و ازت موجود کفایت رشد اولیه را خواهد کرد اما چنانچه ضعف رشد و یا رنگ پریدگی در برگهای جوان نهال مشاهده شود بهتر است مقادیر ۳۰ گرم ازت خالص برای هر نهال که معادل ۶۵ گرم اوره و یا ۱۵۰ گرم سولفات آمونیوم و یا ۹۰ گرم نیترات آمونیوم می باشد مصرف شود.
با این روش مصرف:
کود ازته را می توان در زیر سایه انداز درختان به صورت سطحی و مخلوط با خاک و یا به شکل نواری یا شیاری در دور تا دور درخت پخش کرد و سپس آبیاری نمود.
• تذكر مهم در مورد مصرف كود گوگردي :
اگر كود گوگردي تهيه شده حاوي باكتري تيوباسيلوس باشد، نيازي به اضافه كردن كود بيولوژيكي بيوسولفور نمي باشد. كود بيوسولفور كود بيولوژيكي مي باشد كه ماده موثره آن موجود زنده ( باكتري ) مي باشد، بنابراين در صورت تهيه اين كود دقت شود كه تاريخ مصرف آن نگذشته باشد. مقدار مصرف اين كود به ازاي هر ۵۰ كيلوگرم كود گوگردي، یک كيلوگرم مي باشد.
درصورتیکه کودهای توصیه شده در این دفترچه در بازار فروش فراهم نگردید کودهای زیر را از فروشندگان کود معتبر در سطح استان تهیه و جایگزین کودهای توصیه شده نمایید.
فسفر: ۱- کود دی آمونیوم فسفات ۲- کود بیو سوپر فسفات ۳- کود فسفاته باور ۲
در مورد کود شماره ۲ و ۳ دقت نموده که اثر بخشی هر دو کود مشابه به هم بوده و فقط کافی است یکی از آنها را تهیه کرده و مطابق برچسب کود مصرف نمایید. به تاریخ تولید این ۲ کود دقت نموده و به لحاظ اینکه کود محتوی موجود زنده است نباید بیش از ۶ ماه از تاریخ تولید آن سپری شده باشد.
پتاسيم : ۱- سولو پتاس ( ۵۱ – ۰ – ۰ ) ۲ – پتاسول ( ۵۲ – ۰ – ۰ )
اين كود جايگزين مساوي براي كودهاي سولفات پتاسيم توليد داخل مي باشند. مقادير، زمان و روش مصرف آنها بايد بر اساس توصيه هاي مندرج در دفترچه تجزيه خاك در نظر گرفته شود.
- مصرف سرك:
-اوره ۵۰۸۰ گرم
روش مصرف اواسط خرداد
كود ازته را در زمان توسعه میوه مي توان در زير سايه انداز درختان بصورت سطحي و مخلوط با خاك و يا به شكل نواري يا شياري در دورتا دور درخت پخش كرد و سپس آبياري نمود.
ملاحظات :
- بمنظور بررسی وضعیت تعادل تغذیه ای نبات و شناخت ناهنجاریهای احتمالی انجام تجزیه برگ در سال چهارم ضروری است.
- درصورت مواجه با مشكلات تغذيه اي يا آفات و بيماري ها در طول دوره كشت با آزمايشگاه تماس حاصل فرمائيد.
- در اسفندماه سال اینده با در دست داشتن این دفترچه برای انجام توصیه های کودی سال ۹۳ به آزمایشگاه مراجعه فرمائید.
خدمات آزمایشگاهی
باغداران و کشاورزان محترم ، در صورت تمایل به درخواست خدمات آزمایشگاهی اعم از آنالیز آب، خاک ، گیاه ، کود و میوه ، لطفا فرم زیر را پر کرده و برای ما ارسال نمایید.